Коли 24 лютого російський агресор здійснив повномасштабне вторгнення в Україну, серед ніжинців розпочалася паніка. Біля супермаркетів з’явилися величезні черги. Вже через тиждень всі магазини були порожні.

Перед міською владою Ніжина постала задача – налагодити логістичні шляхи, щоб товар доставлявся у торговельні точки. В першу чергу, йшлося про супермаркети, зокрема, про «Велмарт» і «Сільпо». На початку березня гостро постало питання щодо забезпечення міста та району хлібом.

Зі слів директора ТОВ «НіжинХліб» В’ячеслава Дегтяренка, якщо у довоєнний час підприємство випускало 70 найменувань продукції, то вже 25 лютого різко перейшло на хліб і батон, оскільки не було повного розуміння, що відбуватиметься далі. Потреба – 1215 тонн борошна на добу.

Вже на другому тижні повномасштабної війни запаси сировини суттєво вичерпалися. Виникли проблеми з борошном і дріжджами. Дістатися до трьох постачальників з Кролевця, Охтирки і Черкас стало неможливим. Залишився лише один – у Безуглівці.  

Двічі на день В. Дегтяренко звітував на засіданні оперативного штабу про те, скільки на підприємстві залишилося борошна. Ситуація часто доходила до відмітки «напружена», але «не критична»: за весь період активних бойових дій «НіжинХліб» не зупинився жодного разу! Але проблема все ж таки потребувала вирішення. 

Ніжинський міський голова Олександр Кодола доручив досвідченому фахівцю Владиславу Корману, який нині обіймає посаду директора комунального підприємства «Служба Єдиного Замовника», відновити роботу млина на Ніжинському комбінаті хлібопродуктів. Споруда не працювала понад 10 років.

Сьогодні, 24 травня, очільник міста Олександр Кодола, заступник міського голови Сергій Смага відвідали комбінат хлібопродуктів, де ознайомилися з роботою млина.

«Процес відновлення був нелегким, адже важко знов запустити виробництво, яке простояло стільки часу. Знайшли фахівців, зробили ремонт. Довелося шукати мішки під борошно. За п’ять днів млин був запущений», — зазначає В. Корман.

Як підкреслює в. о. директора державного підприємства «Ніжинський КХП» Неля Журко, для запуску виробництва бракувало кадрів, робочих рук.  Звернулися до колишніх працівників, які залюбки відгукнулися на прохання про допомогу. Хтось надавав поради, підказував, що саме і як потрібно робити, інші взяли участь у процесі особисто. Також допомагали люди, котрі живуть поруч. Вони завжди готові підставити своє надійне плече у разі необхідності.

Спільними зусиллями місцева влада, комунальники і пересічні ніжинці відновили роботу млина.

«Таким чином, ми віднайшли внутрішні резерви задля того, щоб забезпечити хлібом місто і район.  Понад 50 тонн борошна було виготовлено у період активних бойових дій. Млин працює і далі. Його робота наразі також залишається затребуваною», — підкреслив міський голова О. Кодола.

Вже у середині березня ТОВ «НіжинХліб» отримало першу партію житнього борошна. Як зазначає В. Дегтяренко, можливо, воно було і не найкращої якості, але це не настільки важливо (вимоги до якості пшеничного борошна набагато суттєвіші). Головне – що Ніжин отримав свій млин, який допоміг забезпечити людей хлібом. Нині він працює як додатковий постачальник борошна для «НіжинХліба», виробляючи понад 20 тонн за добу. Сировини вистачає, запевняє Н. Журко.

«Я щиро вдячний всім, хто долучився до відновлення роботи млина задля нашої спільної мети – Перемоги. Ми зробили це всі разом», підкреслив міський голова Олександр Кодола.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото автора