Після перенесеного грипу та ГРВІ більшість пацієнтів ще довго відчувають себе мляво і постійно скаржаться на слабкість. Щоб запобігти цьому стану експерти рекомендують багато пити і налягати на легку, багату вітамінами їжу.
Про це кореспонденту ГолосUA розповів лікар Вікторія Савицька. f_11631129351480853256
Такий стан пояснюється зниженням імунітету і виснаженням внутрішніх органів, яким активно доводилося боротися не тільки проти вірусів, але і проти шкідливих компонентів лікарських препаратів.
«Організму в період реабілітації катастрофічно не вистачає вітамінів і цінних мікроелементів. Звідси занепад сил, апатія і постійна сонливість. До того ж від хвороби дуже страждає зовнішність – шкіра блідне, під очима з'являються синці, волосся тьмяніє... Швидко привести зовнішність в порядок дозволить правильне харчування плюс велика кількість вітамінів. Їх можна отримати з овочів і фруктів, але якщо ви їсте їх в недостатній кількості, то не зайвим буде пропити полівітамінний комплекс. При цьому, якщо ви боролися з хворобою за допомогою антибіотиків, то ударна доза вітамінів і мінералів вам просто необхідна – придбайте в аптеці натуральний збалансований комплекс з обов'язковим вмістом вітамінів С, Е, бета-каротин, селен і цинк» — рекомендує лікар.
Чудово відновлюють сили всі цитрусові, гранати, хурма, ягоди, насичують вітаміном С квашена капуста, болгарський перець і зелень, в якій також міститься цілий набір цінних мікроелементів і речовин. А самий звичайний варений буряк при щоденному вживанні чудово чистить кров.
Позитивно позначаться на імунітеті і зовнішності вітамінні коктейлі. Пити їх потрібно щоранку для бадьорості, краси і здоров'я. Ось кілька простих рецептів:
— 3 морквини середнього розміру запускаємо в соковижималку. Додаємо кілька столових ложок вершків і пару крапель лимонного соку (можна видавити прямо в склянку).
— Моркву і селеру вичавлюємо і змішуємо з ложечкою оливкової олії, можна трохи підсолити.
— В рівних пропорціях вичавлюємо моркву, яблука і буряки. Можна додати трохи цитрусових.

golos.ua