Ротавірусна інфекція це гостре вірусне захворювання, яке характеризується проносами, блюванням, слабкістю, підвищенням температури тіла.rotavirusnaya-infekciya
Джерелом ротавірусів є людина. Передача відбувається фекально-оральним шляхом під час контакту з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (іграшки, підлога, меблі, одяг тощо). Ротавірус дуже легко передається від людини до людини.
Ротавіруси стійкі в навколишньому середовищі:
— в воді, для споживання людиною, в водоймах, стічних водах, на овочах зберігається до декількох місяців,на овочах-25-30 днів, на бавовні,шерсті-до 15-45 днів. Ротавіруси не руйнуються при багаторазовому заморожуванні, але гинуть при кип’ятінні та обробці розчинами з pH більше 10 або менше 2.
Для профілактики ротавірусної інфекції проводиться комплекс заходів, мета яких-попередити інфекційні захворювання, що мають фекально-оральний механізм передачі.

 Як же не захворіти і як попередити ротавірус?

Для специфічної профілактики на сьогоднішній день розроблено дві вакцини для боротьби з ротавірусною інфекцією, які містять ослаблений вірус.
Основним способом попередження рота вірусної інфекції є суворе дотримання правил особистої гігієни. При наявності в сім’ї хворого кишковою інфекцією необхідно особливо ретельно дотримуватися санітарно-гігієнічних правил: якомога частіше мити руки, проводити щоденне вологе прибирання у кімнаті хворого з використанням дезінфікуючих засобів, ретельно обробляти миючими засобами місця загального користування чи горщик малюка. Необхідно надавати хворому окремі іграшки, посуд, білизну, рушники, частіше змінювати постільну білизну, а також дотримуватися правил обробки їжі і води. Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду рекомендується обдавати їх окропом. Вживати в їжу слід тільки кип’ячену воду. Особливу увагу потрібно приділити якості молочної продукції, не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном придатності.

Управління Держпродспоживслужби в м.Ніжині