На Чернігівщині офіційно стартував осінній сезон «тихого» полювання – люди почали масово виїздити до лісу по гриби. Своїм «уловом» грибники діляться в соцмережах: прокинулися маслюки, сироїжки, підберезники, зустрічаються і білі гриби. Ліси вщент заповнені і небезпечними грибами – блідими поганками. Їх часто плутають із сироїжками та печерицями дикорослими. Смерть від цього отруйного гриба настає майже в усіх випадках.

– Цього року, це до серпня, на Чернігівщині отруїлося п’ятеро людей, одна жінка померла, вона зі Сновського району,– розповідає Тетяна Наливайко, завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр».

– Причина смерті – отруєння блідою поганкою. Отруєння в інших п’яти випадках спричинили умовно-їстівні гриби – піддубники, рижики, грузді, суміш пластинчастих. Восени наразі отруєнь не фіксували.

Торік на Чернігівщині отруїлися грибами 28 людей, серед них троє діток; троє грибників померло, зокрема двоє дітей. У всіх випадках смерть спричинила бліда поганка.

За словами Тетяни Наливайко, грибники нехтують простими правили – не брати до кошика тих грибів, яких не знаєш, і підозрілих грибів. Уважно оглядайте гриби, якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від них.

Пам’ятайте, життя дорожче. А от медики не радять збирати в лісі старі та зіпсовані гриби, і вживати ті, які простояли в холодильнику більше 12 годин.

– Їстівні гриби, які ви зібрали в лісі, необхідно з’їсти або законсервувати протягом 12 годин. Якщо вони стоятимуть у холодильнику більше часу, то можуть становити небезпеку, – розповідає лікар сімейної практики Михайло Домший. – Не рекомендується вживати гриби діткам, а також дорослим, які мають проблеми із травленням.

Прояв перших симптомів отруєння настає через 30-40 хвилин – загальна слабкість, нудота, блювота, запаморочення, різкий біль у животі, втрата зору. Якщо після вживання грибів ви відчули це, одразу звертайтеся до лікаря, краще перестрахуватися. Самолікування в такій ситуації небезпечне, пояснює лікар, адже боротьбу проти грибної отрути виграти надто складно.

До слова, серед двох тисяч видів грибів в Україні їстівними вважаються щонайбільше 500.

Джерело: Чeline