Днями до лікарні потрапила 23-річна жінка з Ріпкинського району, яка напередодні поласувала смаженими сморчками.

Про це Високому Валу повідомили в ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України».

Стан хворої середньої важкості.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» нагадує, що в минулому році дикорослими грибами отруїлося 9 осіб, 55-річна жінка померла.

Зазначимо, сморчки — умовно-їстівні гриби, які можна вживати в їжу тільки після попередньої обробки. Крім того, слід пам'ятати , що засвоюванню будь — яких грибів заважає значний вміст у них клітковини — хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Саме тому гриби є продуктом, який важко перетравлюється і страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям!

Також треба зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш'як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно — грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

Основні причини отруєнь грибами:

— відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,

— хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,

— недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

— відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,

— не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:

— Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.

— Остерігайтеся пластинчатих грибів.