З 1 вересня 2021 року набирає чинності Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24 березня 2021 року.

Що нового несе ця Постанова? Як зміняться норми харчування у ніжинських закладах освіти?

Журналіст «УН» поспілкувалася з директором Ніжинського комунального торгівельно-виробничого підприємства «Школяр», членом правління Асоціації підприємств України, які займаються організацією харчування у навчальних закладах, Ларисою Олексіївною Чернишевою.

РЕФОРМА, А НЕ ПРОСТО ЗМІНИ

13 серпня поточного року в Бучі відбувся регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування» під егідою першої леді країни Олени Зеленської. Участь у ньому взяла і представник Ніжинського комунального підприємства «Школяр».

Серед виступаючих – міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, засновник соціального проекту Євген Клопотенко.

Йшлося про нові норми, меню, технології приготування їжі; чому не варто боятися змін; про те, що кухар повинен стати носієм нових знань та основним реалізатором реформи.

Отже, захід був спрямований на те, щоб роз’яснити: на шкільне харчування України очікує РЕФОРМА.  А це – відповідні ризики, часом – непорозуміння з боку батьків, несприйняття – з боку дітей. Тому цей процес повинен бути поступовим та гнучким.

ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД

Як зауважив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, 1 січня 2022 року перехідний період на нові норми харчування завершиться, і вже не буде ніяких відступів.

«А поки що дуже обережно привчатимемо дітлахів до нових страв. Важливо зрозуміти, що впровадження цієї реформи – це спільна справа: наша, вчителів, шкільних медпрацівників, батьків. Вчителі повинні пояснювати, що їжа повинна бути не просто смачною, а, в першу чергу, корисною для здоров’я, що потрібно споживати іншу їжу – не ту, що пропагує реклама. У свою чергу, вдома батьки також повинні потихеньку  відмовлятися від шкідливих продуктів,  зменшити кількість солених і солодких продуктів, в тому числі сосисок і ковбасних виробів; не давати дітям з собою до школи сухі сніданки з бутербродами, які вже через годину без холодильника здатні перетворитися на небезпечні.  До школи дітям можна давати тільки фрукти і водичку.

Всі ми повинні усвідомити: програма, яку нам пропонує держава, скерована на виховування здорових дітей», — підкреслює Лариса Олексіївна.

ЩО ПРОПОНУЄ РЕФОРМАТОР КЛОПОТЕНКО?

Засновники, керівник закладу освіти та суб’єкти господарської діяльності, які надають послуги з харчування, зобов’язані забезпечити учнів БЕЗПЕЧНОЮ, КОРИСНОЮ та ЯКІСНОЮ їжею.  «Якісне» — це харчування зі свіжих якісних продуктів, виготовлених із сировини, на яку є сертифікати відповідності.

У нових нормах передбачена велика кількість овочів і фруктів. Повна заборона на будь-які ковбасні вироби. Передбачається дуже різке зменшення кількості солі (в 10 разів) і цукру. Всі чаї та напої – без цукру!

За новими нормами, передбачено лише чотири види чаїв: масала (з додаванням кориці, імбирю та молока), липовий, з мелісою, звичайний чорний.

Якщо раніше в меню були різні молочні напої, то відтепер залишається лише какао. Споживання картоплі зменшено до одного разу на тиждень.

Батони зникнуть зовсім. Риба – щотижня.

Пропонуються яйця – раз на тиждень. Молочні продукти – щодня. Сіль – лише йодована.

До салатів із звичних овочів з помідорів, огірків і перцю реформатор Клопотенко пропонує ввести до шкільного меню салат з сирого буряка і сирого гарбуза. 

Також пропонується додавати до гарнірів наступні спеції: імбир, хмелі-сунелі, кумин, мускатний горіх, молотий перець, майоран, кмин, орегано,  чебрець, сухий кріп. Деякі з них – більш звичайні — раніше  вже додавали в їжу ніжинських школярів.

Смажену страву пропонується давати раз на тиждень.

Минулого року в Україні впроваджено новий санітарний регламент, згідно з яким у шкільному харчуванні вже впроваджено певні зміни: соки – лише натуральні, повна заборона на кондитерські вироби промислового виробництва: печиво, вафлі, зефір. Ніяких чіпсів, майонезів та солодкої водички. Хоча, зауважує Лариса Олексіївна, їх ніколи і не реалізовували у буфетах шкільних їдалень.

ЩО ПРОПОНУЄ НІЖИНСЬКИЙ «ШКОЛЯР» З 1 ВЕРЕСНЯ?

Ніжинським «Школярем» розроблене двотижневе меню для перехідного періоду.

Значно зменшені норми споживання хліба. Хліб – лише цільнозерновий (грубого помелу). Проведено перемовини з керівництвом Ніжинського хлібозаводу: за замовленням підприємство випікатиме буханці вагою по 300 грамів, вартість буханця складатиме 8 грн. 40 копійок. Загалом хліба на тиждень передбачено 90 грамів на одну дитину при одноразовому харчуванні.

«Школяр» і надалі продовжуватиме ознайомлювати школярів зі стравами з рецептурного збірника Є. Клопотенка.

Так, у меню наявні: омлет скрембл, каша гречана з чебрецем, плов м’ясний з булгуру, риба, запечена у соусі бешамель, філе курячого стегна у гірчично-імбирному соусі, банош, соус сметанний з корицею до творожних страв.

Зменшена кількість цукру в напоях. Щодня в меню – молочнокисла продукція, фрукти, овочеві салати або овочі натуральні.  

Зменшена кількість жиру: масла вершкового, олії. Інших жирів у шкільному меню немає.

Соки – без цукру і тільки натуральні – як у сніданках, так і в реалізації вільного вибору.

Спеції додають потрошки, без фанатизму, поступово формуючи смаки у дітей.    

ЦІНИ СУТТЄВО ВИЩІ ЗА ПОПЕРЕДНІ

Нові норми передбачають збільшення цін на 40%. І це – не враховуючи спеції.

В бюджеті Ніжинської міської ради закладена вартість харчування по старих нормах. Тендери проведені на рік.

Наразі вартість харчування у ніжинських школах складає 22 грн. 60 коп. на дитину. 70% вартості сплачує міський бюджет (15 грн. 82 коп.), батьки доплачують 30%  (6 грн. 78 копійок).

Але, зі слів Лариси Олексіївни, виконати норми за такі суми нереально.

СИРОВИНА – ТІЛЬКИ ЯКІСНА

Комунальне підприємство «Школяр» працює виключно із перевіреними постачальниками. Перевагу надають місцевим виробникам: Ніжинському хлібозаводу, Лосинівському молокозаводу, Куликівка постачає водночас і молоко, і м’ясо. Товар – тільки якісний.

ЧИ «ПРИЖИВУТЬСЯ» ЗМІНИ?

Чи «приживуться» всі запропоновані зміни, поки що не відомо.

Програма оновлення харчування в школах реалізується вже з 2019 року. За цей час ніжинським «Школярем» апробовано понад 15 страв з нового збірника страв для шкільного харчування. Але не все прийшлося дітям до смаку. Наприклад, чай масалу вони не сприйняли, а от м’ясна страва «Болоньєзе» із збірника рецептур Є. Клопотенка «прижилася».

Серед круп, крім баноша, в шкільному меню  залишаються: рис, гречка, булгур (крупа з висушеної та роздробленої пшениці), кускус (родич манної крупи).

Ніжинські школярі стримано відносяться до салатів та фруктів.

ГОЛОВНА ЗАДАЧА – НАГОДУВАТИ ДІТЕЙ

«Діти повинні бути нагодовані!» — це головний принцип роботи ніжинського «Школяра». Дитина не акумулює енергію, як доросла людина. Тому кожні три години їм потрібно поповнювати свої енергетичні запаси гарячим харчуванням. Але діти, як правило, відмовляються від нього. Надають перевагу чіпсам, сухарикам, кока-колі, які реалізовують сусідні зі школами торговельні точки. А відповідальність за здоров’я дітей несе, в першу чергу, школа, а також надавачі послуг з харчування.

Діти повинні обов’язково попоїсти гарячого протягом дня. «Коли дитина споживає гарячі страви увечері вдома, це вже зовсім інша справа. Організм не отримав потрібні мікроелементи, калорії у потрібний час», — поясняює Лариса Олексіївна.

 Це стосується й учнів у групах подовженого дня. Наразі у ніжинських школах гарячі страви отримують не тільки молодші класи, а й старшокласники – за свій рахунок. Наприклад, в обіднє меню входять: перша страва, друга страва (м’ясна) з гарніром і напій. Дуже полюбляють діти суп гороховий із сухариками, український борщ з пампушками.

В меню значаться і полуденки: молочні страви, молочний напій або чай з бутербродом або з булочним виробом. Вартість полуденка складає 6 гривень.

 ОБЛАДНАННЯ В ШКІЛЬНИХ ЇДАЛЬНЯХ

Кілька років тому Л. Чернишева виступила з ідеєю забезпечити посудомийними машинами всі ніжинські школи. Нарешті мету досягнуто: всі 13 харчоблоків вже мають таке обладнання. В 2021 році  посудомийні машини отримали школи № 5 та № 11. Наразі  вони знаходяться в стадії підключення.

Дане обладнання введено для безпеки харчування в шкільних їдальнях і дотримання санітарних вимог.

Започаткував цю роботу кілька років тому Олександр Кодола, коли був народним депутатом: першими посудомийні машини отримали школи № 10 та № 15.  

Крім того, в минулому році нове обладнання (лінії роздачі, електроплити, картоплечистки, сучасне холодильне обладнання тощо) отримали шість ніжинських шкіл: № 1, № 3, № 7, № 10, № 15, № 16. Згідно з Програмою, виділення коштів відбувалося на умовах співфінансування: 30% сплатив місцевий бюджет, 70% — державний. Обладнання отримали найбільш перспективні навчальні заклади, де відмічається найбільша наповнюваність класів.

Звичайно, хотілося б, щоб всі навчальні заклади Ніжина отримали сучасне обладнання для харчоблоків, оскільки від цього залежить не тільки якість приготування їжі, а й моральна складова працюючого колективу для втілення реформи шкільного харчування.

Реформа пропонує готувати їжу в пароконвектоматах. У ніжинських шкільних їдальнях такого обладнання немає. Воно дороговартісне (до 80 тис. гривень).

«Страви, приготовлені на такому обладнанні, були б набагато соковитіші та смачніші», — підкреслює  Л. Чернишева.

МЕНЮ – У СОЦМЕРЕЖІ

Щодня «Школяр» викладає меню шкільних закладів на наступний день у соцмережах. Батьки можуть ознайомитися з ним, зайшовши на сторінку комунального підприємства у Фейсбуці: КТВП «Школярик». І зручно, і по-сучасному.

ПОТРІБНА КОЛЕКТИВНА ЦІЛЕСПРЯМОВАНА РОБОТА

Зрозуміло, що реформу одним днем впровадити неможливо. Потрібна поступова, цілеспрямована робота всіх зацікавлених осіб. Але з культурою споживання їжі необхідно ознайомлювати змалечку – дитина повинна чітко усвідомлювати, що корисне для її здоров’я, а що – ні. А допомогти їй в цьому можуть тільки дорослі.

«Користуючись нагодою, вітаю школярів, педагогів, батьків з Днем знань. Бажаю всім здоров’я, успіхів і перемог!» — підкреслила директор Ніжинського КТВП «Школяр» Лариса Чернишева.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото з мережі Інтернет